Keresés a blogbejegyzések között

Adózói kérdés: tárgyi eszköz értékesítése az EKÁER tükrében

Egy adózó a következő kérdéssel fordult Irodánkhoz az adozona.hu adószakmai portálon: ”egy társaság 2007-ben vásárolt esztergagépet hazai forgalmazótól (áfalevonási jogunknál fogva az áfát vissza is igényeltük). Most értékesíteni szeretnénk ezt a gépet. A vevő olyan hazai áfaalany cég, amely a megvásárolt gépet felújítja és továbbértékesíti (tehát nem végfelhasználó). A gép nagyságánál fogva (2200 kilogramm) útdíjköteles gépjárművel történne a fuvarozása belföldön. Ebben az esetben kell kérni ekáer-számot a szállításhoz?”

Tovább

Adózói kérdés: angol cég Magyarországon szolgáltat

Egy adózó a következő kérdéssel fordult Irodánkhoz az adozona.hu adószakmai portálon: ”egy angol illetőségű cég Magyarországon szeretne telefon- és internetszolgáltatást nyújtani. Ki kell váltani itt is az adószámot, és e szerint számlázni, vagy mint az átlagos esetben, mentesen számláz, és az itteni számlabefogadó adózik utána?”

Tovább

Adózói kérdés: adótartozás elévülése

Egy adózó a következő kérdéssel fordult Irodánkhoz az adozona.hu adószakmai portálon: ”Egyik munkavállalónk (magánszemély) novemberben megkapta postai úton a (szokásos) NAV-folyószámla egyenlegét, amin az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék számláján adótartozás van nyilvántartva. Most nyitott ügyfélkaput, amin utána tudtunk nézni a tartozásának, és kiderült, hogy az előző munkahelyén 2012-ben, egész évben, majd folyamatosan, 2013.06.30-ig nem volt bejelentve (egy építőipari cégnél) Tehát nem volt biztosítási jogviszonya, ezért a NAV előírta a havi egészségbiztosítási járulékot a folyószámláján tartozásként, havonta az aktuális mértékben. Kérdésem: jól gondoljuk, hogy idén 2017.12.31. nappal a 2012. évi adótartozása elévül, ha addig nem indít a NAV végrehajtást? És 2018.12.31. nappal a 2013. évi adótartozása elévül, ha a NAV nem indít végrehajtást az adótartozás beszedésére? (Eddig nem történt végrehajtás.)”

Tovább